Philips verwacht dat zijn zogeheten ultrasoundmachines de komende jaren een sterke bijdrage kunnen leveren aan de groei van de gezondheidszorgtak. Dat zei bestuursvoorzitter Frans van Houten vrijdag bij de presentatie van een nieuw apparaat dat cardiologen in staat moet stellen hun werk beter en efficiënter te doen.

Ultrasound is de benaming voor de technologie waarbij via geluidsgolven, die het lichaam in worden gestuurd, de binnenkant van het lichaam in beeld kan worden gebracht. De techniek bestaat inmiddels ongeveer 60 jaar, maar biedt volgens Philips nog volop kansen voor groei. De machines zijn over het algemeen zeer mobiel door hun geringe formaat en kunnen een grote rol spelen bij het vergroten van de efficiëntie en de productiviteit van de zorg.

Van Houten verwacht dat ultrasound daarom de komende jaren een ,,sterke groei” zal vertonen. Die groei vindt volgens divisiedirecteur Conrad Smits wereldwijd plaats. Ultrasound is nu al het belangrijkste en sterkst groeiende onderdeel van het segment ‘imaging systems’, waaronder alle apparaten vallen die een beeld geven van de binnenkant van het lichaam.

Gezondheidszorg

Philips richt zich volgens Van Houten niet alleen op dure hightech-apparaten, maar wil ook machines leveren die de gezondheidszorg in armere landen kunnen verbeteren. ,,Niet iedereen kan zich een BMW veroorloven'', zei van Houten daarover. ,,Wij willen ook de Toyota's van de gezondheidszorg beschikbaar maken.''

Healthcare als geheel, dat inmiddels goed is voor 43 procent van de omzet van Philips, laat volgens Van Houten een gestage groei zien. ,,We verwachten dat te kunnen blijven doen'', stelde de topman vrijdag.

Epiq

Philips presenteert dit weekeinde op een groot internationaal congres voor cardiologen de nieuwste variant van zijn ultrasoundmachines, Epiq. Die zal er volgens Smits voor zorgen dat Philips marktleider blijft op het gebied van machines voor cardiologie en zal de algehele positie van het bedrijf op de markt voor gezondheidszorg verstevigen.

Philips heeft inmiddels toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder op de gezondheidszorg FDA om het Epiq-systeem in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl